5+1 tipp, hogy megőrizd a motiváltságod a tanulásban

Hé Te! Igen, Te! Látod, látod, már most is csak a gépet nyomkodod tanulás helyett! Na de nem baj, ezt mindenképpen el kell olvasnod, főleg ha éppen életed nagy megmérettetése, a szóbeli érettségi előtt állsz vagy esetleg a vizsgaidőszak közepén ténferegsz. Mivel tapasztalatom van már mindkét élményből, nem nehéz átéreznem a szenvedést, a strapát, hogy minden egyes nap csak a tanulással kelsz, fekszel, lassan-lassan már a motivációd is elvész és van, hogy meg is kérdőjelezed, hogy kell-e neked egyáltalán ez...
Na de felvetődhet benned a kérdés: hogyan tudna nekem egy olyan valaki segíteni, akinek még be sem nőtt a feje lágya? 
Nos, nem mondom, hogy ennek a bejegyzésnek az elolvasása után tökéletesen boldogan fogod átgörnyedni a napjaidat a könyvek és jegyzetek felett, de garantálni tudom, hogy ezek a tippek 100%-ban meg fogják könnyíteni a felkészülésedet. 

 

1, Tanulj színesen!

Én minden vizsgámra úgy készülök, hogy a szobám tele van mindenféle színes papírokkal, tollakkal, szövegkiemelőkkel. Készíts táblázatot, ábrákat magadnak! Írj különböző színű papírokra! Ez nagymértékben hozzájárul majd ahhoz, hogy könnyebben el tudd sajátítani az ismeretanyagot és el tudj igazodni a rengetegben. Na meg gondolj bele, hogy már csak ránézni is öröm lesz, hát még akkor tanulni belőle! :) 

 

2, Oszd be a napjaidat!

Amikor megkapod a tételsort számold ki, hogy egy nap hány tételt kell tanulnod! Ez a technika kellőképpen meg tudja nyugtatni az embert, főleg, ha be is tudja tartani. Éppen ezért próbálj meg arra törekedni, hogy a számításaidnak megfelelően oszd az időd! 

3, Ne a Facebook mellett tanulj!

Egyik legfontosabb tanács ez, hiszen ma már mindent a Facebook társaságában teszünk. Nem mondom, hogy én nem, félreértés ne essék! Azonban tanuláskor mindenképpen mellőzni kell, mert azt mondod magadnak, hogy csak egy percet fogsz a gép előtt tölteni, vagy csak megnézed gyorsan, hogy jött-e üzeneted Messenger-en és akár órákat is csünghetsz rajta úgy, hogy észre sem veszed, hogy az idő szalad és a tanulnivaló nemcsak nem lesz megtanulva, hanem még azt is elfelejted, amit eddig megtanultál szépen lassan, mert a Facebook-on lévő sok baromság kiszorítja a tudást a fejedből.

 

4, Tarts pihenőt!

De tényleg! Igyál meg egy forró teát, vagy kávézz, esetleg beszélgess a szüleiddel! Viszont ekkor ne legyen semmilyen tanulnivaló előtted. Sőt, próbáld kizárni még a gondolatát is, hogy ,,Jesus Christ még meg kell tanulnom ennyi és ennyi tételt"! Ez a Te időd, ez jár neked, megérdemled. Lehetőleg egy időben tartsd ezt a pihenőt minden nap, mert így tanulás közben lesz mit várni és ezzel fenntarthatod a motiváltságod.  
Itt egy kis pihentető zene erre a pihenős órára:

5, Mozogj!

Bizony a mozgást még ilyenkor sem szabad elhanyagolni, mert teljesen berozsdásodott csontokkal nem vészelheted végig ezt az időszakot. Arról nem is beszélve, hogy hamarosan itt a strandszezon! :)
Mindennap mozogj legalább egy félórát, és nem fogod elhinni, hogy mennyi adrenalint fogsz kapni cserébe, melyet akár még a tanuláshoz is felhasználhatsz! 

 

5+1,  Gondolj a jövődre!

Egyszer, még gimiben az egyik tanárom ezt mondta nekem: ,,Ne áldozd fel a pillanatnyi örömért egész életed boldogságát!" Akkor nem értettem, miért mond ilyeneket, tök jól elvoltam, hogy órákon nem figyeltem és minden sokkal érdekesebb volt, mint a tanulás. Ma már értelmet nyert számomra ez a mondat és szinte minden reggel eszembe jut, amikor a szemem dörzsölgetve kelek ki az ágyból azt gondolva, hogy aludhattam volna még.

Ajánló
Kommentek
  1. Én

  1. Zinczi
    2016. július 15., péntek 11:44
    Válasz

    köszi a segítséget! tényleg nagyon sokat segítettél:)